Etichete

,

Ca şi operaţia de blefaroplastie, intervenţia chirurgicală ce presupune corectarea nasului (sau rinoplastia) are un dublu efect: estetic şi de rezolvare a unor probleme ce ţin de aparatul respirator.

Când vorbim de echilibrul estetic al feţei trebuie să avem întotdeauna în vedere proporţiile. Orice asimetrie a părţilor care alcătuiesc chipul uman devine uşor vizibilă şi, în consecinţă, atrage atenţia asupra noastră. Lucru care, bineînţeles că nu ne deranjează, atâta vreme cât nu avem nicio problemă cu felul în care arătăm. Nu acelaşi sentiment de linişte îl resimte însă şi o persoană pe umerii căreia apasă greutatea unui complex, să-i spunem de natură estetică.

Şi pentru că tot vorbeam de proporţii, unul dintre elementele feţei cel mai expus privirii răutăcioase a celor din jur este nasul. Auzim de foarte multe ori spunându-se despre cineva “hmmm…pare ok, dar parcă are ceva care nu-mi place”. Lăsând la o parte o conotaţie ce ne-ar putea duce cu gândul la caracterul persoanei respective, această afirmaţie poate fi uşor legată şi de renumitele “defecte” de care oamenii obişnuiesc să se folosească (chiar şi la nivel subconştient) pentru a se eschiva în momentul în care nu le place ceva la o anumită persoană. De obicei, chiar dacă nu afirmă cu glas tare, foarte multe persoane gândesc lucruri de genul “uite ce nas mare are şi ăsta”. Deşi aceşti oameni nu aud asta din gurile celorlalţi, totuşi o pot deduce uşor din felul în care sunt fixaţi cu privirea şi chiar dintr-un chicotit subtil.

Multe persoane îşi menţin acea fermitate în gândire de a nu le păsa de părerea celorlaţi când vine vorba de aspectul fizic. Nu putem şti cu siguranţă acest lucru, dar posibilitatea mascării defectelor prin atitudinea de indiferenţă este un lucru pe care unii oameni îl stăpânesc destul de bine. Şi atunci, de ce să nu ne gândim, că poate şi ei tânjesc la îmbunătăţirea aspectului lor fizic, chiar fără să o arate?

Operaţie de corectare a nasului sau rinoplastia este una dintre cele mai simple intervenţii chirurgicale care nu prezintă riscuri pentru pacienţi. Sunt suficiente aproximativ două ore pentru ca această problemă de ordin estetic să fie dată uitării. Dacă aveţi deviaţie de sept sau afecţiuni la nivelul aparatului respirator, atunci o intervenţie de rinocorecție vă aduce şi mulţumirea de a rezolva o problemă de sănătate. Şi mă gândesc acum că data viitoare când veţi atrage atenţia, cel mai probabil veţi fi privit cu simpatie. Totuşi acest lucru nu trebuie să vă îndemne să “umblaţi cu nasul pe sus”.

Dr. Cristian Nițescu

Reclame