Etichete

, ,

Nasul, prin situarea sa în centrul feței, este cel care atrage atenția încă din primele momente ale interacțiunii dintre 2 persoane, astfel că, orice asimetrie sau dizarmonie, neconcordanță a dimensiunilor sau formei sale cu restul feței va fi sesizată imediat de interlocutor. De aceea, el devine de cele mai multe ori cea mai problematică parte a feței (fiind uneori prea mare, alteori prea mic, sau prea încovoiat, prea ascuțit, prea „borcănat”, ori prea turtit) așadar, un generator de complexe. Datorită evoluției chirurgiei estetice din ultimii ani, aceste neplăceri și complexe pot fi remediate, rinoplastia fiind una dintre cele mai solicitate si obișnuite operații.

Ce este rinoplastia?

Rinoplastia este o operație de remodelare a nasului, care conferă acestuia dimensiunile și forma adecvate feței pacientului, corectează deci aspectul extern al nasului și/sau (după caz) înlatură unele defecte ale structurii interne a acestuia, restabilind o circulație corectă a aerului prin căile respiratorii intranazale. Există mai multe tipuri de rinoplastie, decizia asupra operației efectuate ține de particularitățile fiecărui pacient :

Din punctul de vedere al structurilor ce vor fi corectate există rinoplastia totală, intervenție realizată atât la nivelul structurilor cartilaginoase, cât și la al celor osoase. Este cea mai des intâlnită, deoarece majoritatea nasurilor „cu probleme”  necesită corecția ambelor structuri. Rinoplastia parțială este o intervenție doar asupra structurilor cartilaginoase sau doar a celor osoase. În cazul în care pacientul are de exemplu o proeminență a vârfului nazal cu contur osos corect sau doar o cocoașă inestetică, pentru vârful nasului nefiind necesare corecții.

Din punctul de vedere al numărului de intervenții la nivel nazal, există rinoplastie primară, atunci când nasul nu a mai suferit corecții în antecedente, aceasta fiind prima operație la acest nivel. Rinoplastia secundară se realizează în cazul în care s-a efectuat în antecedente o operație de corecție a nasului (fie în urma unui traumatism, fie tot o intervenție în scop estetic sau funcțional). Există nasuri care au diformități importante sau sunt modificate în urma unor defecte/anomalii congenitale, sau traumatisme grave,  astfel ca, de obicei, in aceste cazuri sunt necesare mai multe intervenții pentru obținerea unui aspect cât mai estetic, a unei simetrii.

Prin rinoplastie se pot corecta, dimensiunile nasului (lungime, lățime, proiecția vârfului), imaginea sa de profil (cocoașă inestetică sau alte deformări ale conturului), forma nărilor.

Cine poate beneficia de rinoplastie?

In cazul rinoplastiei realizate în scop estetic, pot beneficia de această operație doar persoanele care au depășit perioada pubertății, în general peste 18 ani, deoarece este necesar, ca procesul de creștere să se fi incheiat, și persoanele ce nu suferă de afecțiuni grave cardio-vasculare, pulmonare sau psihice.

În ce constă operația de rinoplastie?

            Există două metode de realizare a operației de rinoplastie: metoda deschisă (cea mai des utilizată) și metoda inchisă (aplicabilă doar la un număr redus de cazuri, ce necesită corecții minore).

În rinoplastia deschisă se va efectua o incizie la nivelul columelei (porțiunea vizibilă ce desparte narinele) și câte o incizie pe interiorul narinelor, expunerea ulterioară a scheletului osteocartilaginos al nasului și remodelarea acestuia (având deci o vizibilitate directă asupra structurilor), reașezarea pielii pe noul schelet, introducerea de meșe în narine și montarea unei atele care să ajute la menținerea noii forme a nasului.

În cazul metodei închise, incizii se fac doar pe interiorul narinelor, motiv pentru care nu există o vizibilitate a directă a structurilor interne ale nasului, de aceea, această intervenție este aplicabilă în puține cazuri, cu defecte minore. Operația de rinoplastie durează în medie 1-2 ore și se realizează sub anestezie locală sau generală.

Cât durează perioada de recuperare?

            Atela și pansamentul se vor îndepărta la 7-10 zile postoperator. Recuperarea în urma operației de rinoplastie durează în medie 2-3 săptămâni. Principalele recomandări după operație vizează repausul fizic în primele 2-3 săptămâni postoperator, urmate de o reluare treptată a activităților fizice cotidiene și a sportului (la ~2 luni postoperator), protejarea de frig și de soare, dar și evitarea loviturilor la nivelul nasului. Rezultatul final al rinoplastiei este vizibil însă după aproximativ 6 luni-1 an.

Care sunt riscurile rinoplastiei?

Riscurile operației de rinoplastie sunt asemănătoare cu cele ale oricarei intervenții chirurgicale (sângerare, edem, stare de rău general, daca nu se respectă indicațiile medicului chirurg estetician).

Un lucru important de reținut, este că nasul este o structură complexă, situată într-o zonă extrem de vizibilă, deci orice modificare efectuată la nivelul său va fi sesizată imediat. De aceea, este esențială experiența chirurgului estetician, care trebuie să fie un bun cunoscător al anatomiei și un fin evaluator al defectelor existente și al modificărilor pe care le va produce prin operație.

Cu sau fără riscuri, româncele (și mai puțin românii) sunt preocupate din ce în ce mai mult de nasul lor, dovadă fiind cererea în trend ascendent a operațiilor de rinoplastie din motive strict de ordin estetic.

Reclame