Etichete

, ,

Poster-finalEleganţă, gingăşie, forţă sau rafinament, sunt doar câteva dintre cuvintele pe care le folosim atunci când încercăm să dezlegăm misterul feminităţii, dar mai presus de toate asociem feminitatea cu frumuseţea. Pe parcursul carierei am întâlnit multe paciente care au apelat la chirurgia estetică în căutarea unui ideal de frumuseţe, pentru a-şi construi încrederea în sine. Astfel, în luna femeii, am demarat campania “8 poveşti despre frumuseţe”, prin care as dori să aduc în discuţia publică această tematică, dincolo de mituri şi prejudecăţi.

Campania începe astăzi, pe 8 martie, şi adună sub umbrela sa 8 poveşti despre frumuseţe, scrise de 8 specialişti din diferite domenii ce lucrează zi de zi pentru a modela, a reda sau a contura liniile feminine. Fotograful Radu Sinisteanu, hairstylista Alina Cotta, designerul vestimentar şi de accesorii Anca Irina Lefter, medicul nutriţionist Luiza Pirvu, pictorul Mihail Coşuleţu, coach-ul Alex Gavriliu şi psihoterapeutul Andrei Hosciuc, s-au alăturat campaniei şi vor dezvălui ce înseamnă, prin prisma carierei şi experienţei lor, portretul femeii.

Prin această campanie ne dorim să atragem atenţia asupra tabloului feminin pe care îl construim, dincolo de tiparele pe care le întâlnim în viaţa de zi cu zi. Vă invităm să participaţi la rândul vostru la această dezbatere, să împărtăşiţi gândurile şi experienţele proprii în cadrul evenimentului găzduit pe pagina de facebook. Acesta nu are o limită de locuri disponibile, aşa că sunteţi încurajaţi să vă invitaţi prietenii, părinţii, colegii şi chiar copiii să vorbească deschis despre ce înseamnă, de fapt, frumuseţea feminină.

Pentru a da startul campaniei, vă invit să descoperiţi în rândurile de mai jos cum văd eu conturată povestea frumuseţii feminine:

Femeile sunt nişte fiinţe uimitoare, mai ales din punctul de vedere al bărbaţilor. Ele sunt şi mame şi femei de carieră şi soţii şi prietene şi niciodată nu se plâng că sunt prea obosite să te asculte sau să rezolve o sarcină de serviciu sau o problemă de matematică pentru copiii lor.
În viziunea mea, orice femeie este frumoasă şi puternică din punct de vedere sufletesc şi moral, rolul chirurgului plastician fiind cel de a-i pune în valoare frumusetea fizică, de a o ajuta să ajungă la maximul ei de potenţial, astfel crescându-i şi încrederea în propria persoană.
Majoritatea pacientelor mele au relatat că, după mai multe sarcini, de exemplu, sau după o anumită vârstă au început să nu se mai simtă atât de confortabil cu fizicul lor, datorită modificărilor corporale suferite, lucru ce le-a afectat viaţa socio-profesională şi familială. După operaţiile estetice de remodelare au simţit că au renăscut, au înflorit, crescându-le mult calitatea vieţii, şi aceasta doar datorită faptului, ca s-au simţit mai atrăgătoare. Aşa mi-am amintit de citatele celebre ale lui Dante Aligheri şi anume: Frumuseţea trezeşte sufletul la viaţă” şi al lui Stendhal Frumuseţea este promisiunea  fericirii”.

Ce este frumuseţea şi în ce constă ea propriu zis?
Voi începe prin a spune ceea ce nu este ea: şi anume nu este a arăta ca vedeta X sau prietena Y, nu este a fi foarte slab sau cu sânii foarte mari, nu este a avea sprâncenele ridicate excesiv sau buzele exagerat de voluptoase. Frumuseţea este simplitate şi naturaleţe. Toate exagerarile frizează de fapt nu numai bunul gust, ci şi frumuseţea. De aceea există şi proporţii, care în meseria de chirurg estetician sunt esenţiale. Nimeni nu este perfect şi nu poţi aplica aceeaşi regulă, sau aceeaşi procedură, aceeaşi dimensiune de implant mamar tuturor pacientelor. Fiecare individ este unic şi are caracateristicile şi dimensiunile proprii, pe care chirurgul trebuie să aplice proporţiile supranumite “de aur”, care dau naştere simetriei şi astfel duc la un rezultat foarte bun, cât mai natural şi mai apropiat de perfecţiune.

S-a realizat în urmă cu mulţi ani un studiu şi anume: s-au aratat mai multor persoane poze cu diverse chipuri şi s-a constatat, realizând o analiză biometrica a figurilor din imagini, că în percepţia populaţiei, cei mai frumoşi indivizi sunt cei care au jumătăţile faciale simetrice, cei care au trăsături regulate şi fine. Acest lucru nu face decât să întărească importanţa  respectării proporţiilor şi a simetriei în planificarea şi realizarea oricărei operaţii estetice.
În realizarea acestei misiuni însă, pacientele trebuie să fie şi ele înţelegătoare, să nu aibă idei preconcepute în dorinţa de a copia de exemplu nasul unei celebrităţi, sau aşteptări nerealiste dorind perfecţiunea – care se poate atinge foarte rar şi doar întâmplător -, ci
să se încreadă în experienţa unui chirurg, care le spune adevărul despre ceea ce este bine şi li se potriveşte, despre ceea ce se poate face în cazul lor.
Acestea sunt conceptele după care mă ghidez în meseria mea. În speranţa că acest articol v-a fost util, vă doresc ca luna aceasta în care sărbătorim ziua femeii să vă aducă multă bucurie în suflet şi curajul să faceţi schimbările pe care vi le doriţi!
Dr. Cristian Nitescu

Reclame