Etichete

,

Postare-Luiza PirvuÎmi place să cred că fiecare femeie se simte ca o eroină- nu în sensul romantic, cinematografic, ci în sensul de “sunt eroina vieții mele”. În tumultul vieții cotidiene, femeia lucrează, deseori are și o carieră, plătește facturi, are grijă de copii și de casă, gatește… toate în timp ce își păstrează și își etalează feminitatea, cu toate aspectele ei, de la comportament până la aspectul fizic. În tot acest tumult, jonglăm cu sentimente, idealuri și realități și ne raportăm de multe ori la ceea ce AR TREBUI să fie sau să avem, nu la ceea ce ne dorim. Percepția personală despre noi se schimbă; uneori ne determină să luăm măsuri, alteori ne aruncă într-un cerc vicios în care nemulțumirile se acumulează continuu.

Am învățat de la alte femei cu care m-am intersectat de-a lungul timpului că această percepție personală, dar și a celorlalți despre noi este extrem de importantă – poate să ne aducă o rază de fericire, poate să ne mobilizeze să facem lucruri deosebite sau… dimpotrivă. Cât de mult contează să îți placă imaginea ta din oglindă? Cât de mult contează să îți iubești corpul? Dacă mă gândesc că pentru (cred) toate femeile cărora le-am influențat silueta, viața s-a schimbat în bine, pentru că încrederea de sine a crescut, pot răspunde fără superficialitate că frumusețea și starea noastră de bine se leagă extrem de mult de aspectul nostru fizic. Îmi amintesc de prima mea pacientă consultată pentru evaluare nutrițională- tânără, mamă, căsătorită, cu un exces ponderal mare. La întrebarea “De ce vrei să slăbesti?” răspunsul a fost scurt și sec- “Pentru a-mi salva căsnicia”. Și a salvat-o, dar odată cu dispariția kilogramelor, au dispărut teama de a merge la cumpărături și de a ți se spune de către vânzătoarea silfidă că nu există haine ATÂT de mari, rușinea de a te dezbrăca în intimitate sau la plajă, reținerea de a te bucura de un eveniment social într-un grup mai puțin cunoscut, greutatea cu care poți ţine pasul cu copilul tău vioi și dornic să descopere lumea. Ca ea, au fost sute de alte femei, cu motive diverse, care au conștientizat cât de mult contează să faci o schimbare, cât de puternice sunt pentru că pot susține această schimbare. Sunt sigură că multe femei se regăsesc în aceste rânduri; sunt sigură că multe nu recunosc cât de greu le este nu să își iubească propriul corp, ci măcar să îl placă.

Fie că realizăm sau nu, corpul nostru este consecința faptelor noastre; nu doar modul în care arată, ci și modul în care funcționează. Uneori uităm de acest ultim aspect, mulțumite fiind de primul; dar aceste două aspecte se întretaie și se condiționează reciproc. Starea noastră de bine este puternic influențată de probleme de sănătate frecvente, care au legatură strânsă cu alimentația, dar și cu stresul (doi factori externi pe care îi putem controla) și care ne pot afecta indiferent de aspectul fizic- gastrita (și cine nu a experimentat măcar o dată arsurile stomacale sau durerile în abdomenul superior?), diskinezia biliară ( “bila leneșă”), sindromul colonului iritabil, etc?

Frumusețea = să te simți bine. Sănătatea = să te simți și să functionezi bine. Sunt două definiții oarecum naive, dar, cred eu, sugestive. Sunt convinsă că putem face tot ce ne propunem; putem fi mame, gospodine, soții, femei de carieră, prietene de încredere, sportive de plăcere. Putem să le facem pe toate, 7 zile din 7. Putem dacă avem încredere în noi. Putem dacă ne iubim și ne respectăm.

Dr. Luiza Pîrvu

http://www.medconsultcare.ro/

https://www.facebook.com/MedConsultAndCare?fref=ts

Reclame