Etichete

,

Postare-Andrei-HosciucA vorbi despre feminitate şi frumuseţe este o adevărată provocare, mai ales pentru un bărbat ca mine, care provine dintr-o cultură patriarhală în care masculinitatea stabileşte standardul. Putem să dezbatem o viaţă  fără  să ajungem la o concluzie clară, dar în acest context voi aborda subiectul dintr-o perspectivă psihologică şi psihoterapeutică.

Suntem conştienţi de presiunea culturală a modelului ideal de frumuseţe şi feminitate, o realitate puternic condiţionată. A nu atinge idealul de femeie valorizat (talie, sâni, picioare lungi, slabă, tânără etc.) determină stres, vină şi un puternic sentiment de ruşine. Timpul devine tot mai scurt, schimbările se produc tot mai repede, cerinţele sunt tot mai complexe şi, chiar dacă avem acces la educaţie şi informaţie, femeile sunt într-o continuă competiţie pentru a-şi valoriza potenţialul şi, nu în ultimul rând, pentru a-şi confirma faptul că sunt demne de a fi iubite. Multe dintre ele apelează  la intervenţii şi tratamente chirugicale, diete, sport, machiaj, diminuând astfel temeriile în legătură cu singurătatea. În realitate, atingerea perfecţiunii este imposibilă!

Formarea identităţii personale şi a stimei de sine se află în strânsă legătură cu relaţiile pe care le construim încă din copilărie. Este necesar ca fetele să primească o educaţie extrem de serioasă în privinţa modelului cultural al frumuseţii, feminităţii şi sexualităţii, toate acestea cu scopul asumării şi acceptarii de sine. A stabili relaţii sănătoase este vital pentru sănătate şi starea de bine şi, mai mult decât atât, dăruirea de sine pentru un partener alină suferinţa şi minimalizează impactul condiţionarii culturale.  Atunci când se stabilesc relaţii de durată, stabile şi profunde, ambii parteneri trăiesc experienţa intimităţii care permite exprimarea deschisă a sentimentelor şi dorinţelor. Pentru lume nu poţi fi perfectă, dar pentru un partener poţi fi, în imperfecţiunea ta.

Probabil cea mai dificilă parte este reconfigurarea perspectivei în care este asimilat idealul feminin şi adaptarea la realitatea obiectivă şi subiectivă. Femeile ar trebui să accepte faptul că îmbătrânirea este un proces natural şi nu se pot împotrivi. Timpul trece pentru toată lumea, dar nu la fel pentru toată lumea. A te simţi bine în pielea ta ar putea însemna a fi conştientă că faci tot ceea ce poţi ca să fi bine în interiorul tău. Dincolo de trupul tău, ce mai este de iubit la persoana ta?

Andrei Hosciuc

http://www.andreihosciuc.ro/

https://www.facebook.com/pages/Cabinet-Psihoterapie-Andrei-Hosciuc/201851836495961?fref=ts

Reclame