Etichete

, ,

Foarte multe paciente sunt curioase de ce au anumite interdicții înainte de o operație estetică. Acestora și tuturor celor care doresc răspuns la această întrebare încerc să le furnizez cât mai multe informații, astfel încât pacienții să înțeleagă motivele pentru care eu ca medic îi sfătuiesc să evite anumite lucruri înainte de o operație estetică.

Pentru astăzi voi trece în revistă 5 dintre cele mai importante „interdicții” pe care un pacient le are înainte de o operație estetică, pentru a obține o vindecare bună și rezultate optime.

  1. Renunțarea la fumat/reducerea cantității de țigări:

Fumatul afectează vascularizația periferică, adică vasele mici – în cazul operațiilor de chirurgie plastică apărând modificări la nivelul plexurilor vasculare cutanate și musculare. Alterările în circulație produse de fumat sunt datorate hipoxiei – oxigenării insuficiente tisulare – și presupun formarea de rețele suplimentare de neovascularizație asociate cu spasm la nivelul vaselor deja existente. Aceste fenomene pot duce intraoperator și postoperator la complicații ca sângerări, hematoame, echimoze, precum și la vindecare și cicatrizare patologică. Astfel, prin lipsa de oxigenare adecvată a pielii, plăgile postoperatorii se vindecă mai lent, sau se pot vindeca cu cicatrici de aspect inestetic, roșii, evidente.

În plus, la pacientele/pacienții mari fumători trebuie ținut cont de următorul aspect: atât fumatul în exces, cât și reducerea bruscă/ întreruperea fumatului pot produce accese de tuse, ce pot duce la ruperea unor vase de sânge din zona operată, ceea ce poate produce complicații ca: hematoame, desfacerea plăgilor postoperatorii. Astfel, la acest tip de pacienți se recomandă reducerea treptată, în timp a cantității de țigări fumate și menținerea fumatului la o cantitate mică, constantă de țigări și în timpul perioadei de recuperare.

  1. Întreruperea tratamentului cu anticoncepționale

O mulțime din pacientele ce se adresează chirurgului plastician sunt tinere și iau contraceptive.

Aceste medicamente influențează organismul pe plan hormonal, producând și ele modificări de vascularizație tisulară. Astfel, riscul de sângerare atât intră cât și postoperatorie este crescut la pacientele ce iau un astfel de tratament și procesul de vindecare este alterat datorită modificărilor hormonale, ce pot interfera cu procesul de cicatrizare. Din acest motiv pacientele trebuie să întrerupă anticoncepționalele cu minimum 20 de zile înainte de operație. De asemenea, având în vedere acest lucru, trebuie să nu uite să folosească alte metode de contracepție, ca să evite o sarcină nedorită.

  1. Evitarea tratamentului cu aspirină și alte antiiflamatoare nesteroidiene sau medicamente antitrombotice

Medicamentele antiiflamatoare nesteroidiene cum sunt Aspirina, Ibuprofenul, Diclofenacul, Fenilbutazona, etc pot produce sângerări chiar la doze mici: astfel, pe lângă faptul că în combinație cu stresul postoperator ele pot da fenomene de gastrita sau ulcer, ele au și efect anti agregant plachetar, adică nu lasă trombocitele să formeze cheagul sangvin, influențând deci coagularea sângelui. Astfel pot să apară aceleași complicații enumerate mai sus: sângerări greu de oprit, hematoame, dehiscența plăgilor precum și întărzieri în vindecare sau cicatrizare deficitară. Cu atât mai mult sunt mai grave aceste fenomene la persoane ce asociază cu aceste medicamente fumatul și anticoncepționalele.

  1. Evitarea alcoolului și a drogurilor

Nu se cunosc cu exactitate efectele alcoolului și ale drogurilor asupra procesului de vindecare, dar ingestia lor poate avea efecte nedorite în cursul anesteziei generale din timpul operației, precum și la trezirea pacientului. Aceste substanțe sunt așa zise neuroexcitante, astfel că influențează activitatea cerebrală, interferând cu efectul substanțelor anestezice. Astfel este posibil ca pacienții ce consumă regulat cantități mari de alcool să necesite o cantitate mult mai mare de anestezice decât alți pacienți, lucru ce poate duce la complicații. Chiar și banalele țigări cu substanțe halucinogene pot pune probleme.

Astfel, înainte de operațiile estetice, la fel ca și înainte de orice intervenție evitați să consumați alcool sau droguri, minimum 3 săptămâni. În cazul în care totuși consumați, menționați acest lucru medicului anestezist în cadrul consultului preanestezic.

  1. Evitarea tratamentului/suplimentelor pe bază de plante (produse naturiste, ceaiuri, pulberi, etc)

Puțini oameni știu că plantele, ierburile și anumite legume/condimente utilizate larg în suplimentele alimentare sau în alimentația de zi cu zi pot produce complicații postoperatorii. Acest lucru a fost observat acum câțiva ani de americani, în SUA existând o modă ca oamenii să ia multe suplimente alimentare. Astfel, o alimentație ce include în mod frecvent usturoi, ceaiurile consumate în mod susținut sau pilulele naturiste pot duce la sângerări, la modificări în procesul de vindecare, dar pot influența și organismul în cursul anesteziei. Aceste efecte sunt încă în curs de studiu, nefiind cunoscute complet în acest moment modurile de interacțiune cu procesele organismului. Totuși, este indicat să opriți administrarea acestor suplimente/ceaiuri/ condimente cu minimum 2-3 săptămâni înainte de operație și să menționați chirurgului plastician acest lucru.

„Nu ascundeți comportamentele dumneavoastră și încercați să fiți foarte conștienți de ce luați și să spuneți medicului estetician tot. Este spre binele dumneavoastră să o faceți”

Pentru orice alte întrebări, vă stau la dispoziție!

Reclame