Etichete

, , ,

Rinoplastia este una dintre cele mai „vechi” proceduri chirurgicale estetice, conceptul de rinoplastie fiind amintit în nişte papirusuri din antichitate. Deşi este în topul primelor 3 operaţii estetice ca număr de solicitari, în rândurile pacienţilor planează o mulţime de idei preconcepute despre operaţia de rinoplastie. Aceste idei greşite, unele „propovăduite” şi pe toate forum-urile şi site-urile de socializare de diferite persoane, pot duce în eroare un potenţial solicitant al acestui tip de intervenţie.

 

 

1. După operaţia de rinoplastie, chipul va fi lipsit de expresivitate”

 

Nasul se află în mijlocul feţei şi atrage, inevitabil, atenţia oricui. Din această cauză, mulţi pacienţi se gândesc că orice modificare la nivelul nasului o să-i lase lipsiţi de expresivitate. Din fericire, lucurile nu stau aşa.  O rinoplastie executată corect va oferi chipului un aspect natural cu un nas proporţional cu ceilalţi parametri faciali.

Nasul ideal nu există, exact cum nu există perfecţiunea în natură sau în chirurgie, însă ce va pot spune, este că nasul ideal pentru fiecare pacient, este acela care se încadrează perfect în restul trasăturilor omului respectiv, nicidecum nasul care seamană cu cel al vedetei x sau al vecinei y. Astfel că, sfatul meu pentru pacienţii care vor să aibă un rezultat excelent, este să vină fără preconcepţii şi să işi dorească un nas frumos, potrivit pentru ei, pentru că estetica, la fel ca şi arta, are rolul de a înfrumuseţa omul şi nu de a copia. Astfel, în planificarea preoperatorie se ţine seama de necesitaţile fiecărui pacient, de dimensiunile faciale şi de punctul de plecare, adică de aspectul inţial al nasului, toate acestea însumând un rezultat postoperator foarte bun, adecvat individului în cauză.

 

2. „Oamenii îşi vor da seama dacă ţi-ai făcut rinoplastie”

 

Chiar dacă familia şi prietenii apropiaţi işi vor da seama că ceva este schimbat la tine, rezultatele unei rinoplastii bine efectuate sunt naturale, iar nasul o să fie în plină concordanţă cu restul feţei. În majoritatea cazurilor persoanele din jur, ce nu ştiu de operaţie, vor sesiza o schimbare pozitivă dar nu vor şti exact ce s-a modificat.

Dupa operaţie, în primele săptămâni veţi avea o cicatrice de mici dimensiuni la nivelul columelei nazale, cicatrice ce se va estompa, disparând complet în perioada următoare. Astfel că, după rinoplastie nu rămân cicatrici perceptibile.

 

 3. „Bărbaţii nu îşi fac rinoplastie

 

Atât femeile cât şi persoanele de sex masculin apelează des la rinoplastie, chiar aş putea să spun, că în ultimii ani a crescut semnificativ procentul de bărbaţi ce solicită această intervenţie şi în general proceduri estetice. În plus, de multe ori bărbaţii, mai ales cei care au suferit traumatisme sau practică sporturi au probleme cu respiraţia şi sforăitul, suferind şi de deviaţie de sept, într-un procent mai mare ca femeile. Astfel că, de cele mai multe ori, în cazul domnilor operaţia are dublu scop:  estetic şi funcţional, rezolvand şi problema deviaţiei de sept.

Nu ştiu sa vă spun exact cum a aparut această idee, probabil din preconcepţia existentă în popor cum că „bărbatul trebuie să fie doar puţin mai frumos decât dracul”, adică însemnând că persoanele de sex masculin nu trebuie să fie atragătoare. În plus, sunt mulţi oameni care consideră că un bărbat care apelează la chirurgie estetică este nesigur pe sine, motiv pentru care mulţi pacienţi preferă să nu afle cunoscuţii lor că au suferit operaţii în scop estetic.

 

 4. „Pacienţii îşi pot alege un nas ideal dintr-o revistă sau dintr-un catalog”

 

Există situaţii în care pacienţii vin cu poze cu vedetele lor favorite şi cer să aibă un nas exact ca al lor. De cele mai multe ori, acest lucru nu este posibil de realizat, tinând cont de faptul că fiecare persoană are o structură unică a feţei şi a nasului.

Nu mi s-a întâmplat să vină cu poze propriu zise, dar într-adevar sunt paciente în special, care işi doresc un nas ca al unei actriţe sau vedete renumite. Ce este foarte important este ca ele să realizeze că fiecare om are trasăturile sale, motiv pentru care un nas identic cu al unei vedete nu se poate încadra perfect în chipul altei persoane, fiind în „dezacord”, astfel că nu putem crea ceva urât. De aceea, fiecare nas este proiectat şi realizat în concordanţă cu necesităţile pacientului respectiv.

5. „Rinoplastia este o operaţie dureroasă”

 

Operaţia este efectuată sub anestezie generală, iar osul nu doare. Este posibil să aveţi un mic disconfort datorită meselor intranazale, dar nu se pune problema de durere. Este posibil să aveţi vânatăi la nivelul zonelor paranazale şi orbitale, dar acestea se remit în câteva zile. Oricum, pentru a reduce la minim neplacerile, medicul chirurg va prescrie calmante uzuale în perioada imediat postoperatorie.

Complicaţiile ce pot să apară după rinoplastie sunt asemanatoare cu cele ce pot apărea în urma oricăror intervenţii chirurgicale, şi anume: sângerări, vânătăi şi hematoame- dacă pacientul nu respectă indicaţiile postoperatorii de repaus şi evitarea traumatismelor, abolirea temporară a mirosului, vindecare deficitară- dacă pacientul face efort sau se loveşte în primele luni postoperator. In general însă, rinoplastia este o intervenţie cu un număr redus de complicaţii faţă de alte operaţii.

Dacă dorești mai multe informații despre rinoplastie, te invit pe site-ul meu www.drnitescu.ro.

Anunțuri